TV-året 2010

Liket lever! I alla fall tillräckligt mycket för att pressa ur sig en summering av tv-året 2010.

Årets dramaserie – Breaking Bad
Breaking Bad är så bra så jag kommer inte på nåt vettigt att skriva mer än – Se den!

Årets komediserie – The Inbetweeners
Jag är ganska krävande när det gäller komediserier. Amerikanska komedier som Parks & Recreation, Community, Modern Family och The Big Bang Theory kan få mig att småskratta lite för mig själv. Men för att få mig att skratta på riktigt krävdes det i år en engelsk komedi om fyra omogna skolgrabbar. Ett särskilt omnämnande får också Peep Show som dock tappat lite efter sju säsonger.

Årets hype 1 – Boardwalk Empire
Med Martin Scorsese som regissör bakom piloten av denna grymt påkostade gangsterserie så blir förstås hypen enorm. I det stora hela tycker jag dock att förväntningarna infrias och HBO visar att de fortfarande är att räkna med.

Årets hype 2 – The Walking Dead
Efter vampyrer till höger och vänster så kontrade AMC med ett zombiedrama. Efter en lovande pilot så blev serien bara sämre och sämre.

Årets lilla besvikelse 1 – Treme
Har man skapat världens bästa tv-serie – The Wire, så blir förstås förväntningarna skyhöga när man ska följa upp det med en ny serie. Med för få karaktärer jag brydde mig om och halva avsnitten fyllda av musik jag inte riktigt förstår tjusningen med, gjorde tyvärr David Simon mig lite besviken med sin serie om livet i New Orleans efter orkanen Katrina. Därmed inte sagt att det är dåligt utan det är nog mest mina förväntningar som var för högt ställda.

Årets lilla besvikelse 2 – The Pacific
Sjukt snygg och verklighetstrogen krigsserie men som ändå saknade något för att kunna mäta sig med ”föregångaren” Band of Brothers.

Årets överraskning – Men of a Certain Age
Att jag skulle tycka att en långsamt berättad serie om tre män i femtioårsåldern skulle vara så bra det hade absolut inte räknat med när började kolla på denna okända pärla för nåt år sedan.

Årets segstart – Justified
Efter en trevande start där serien försökte hitta sin form och rätt blandning mellan procedural och karaktärsdrivet drama blev Justified till slut en av årets bättre serier.

Årets uppryckning – Weeds
Efter att de två senaste säsongerna tappat det mesta av sin charm så gjorde Weeds en överraskande bra sjätte säsong. Med Botwins på flykt ut med vägarna och Shane mer störd än nånsin så återfann serien mycket av det som gjorde den så bra från början.

Årets slarvsylta – True Blood och Big Love
Två serier från HBO som hade sina sämsta säsonger i år. Båda serierna lider av en alldeles för stor rollbesättning som gör att de intressanta berättelserna inte får tillräckligt med utrymme och de tråkiga bifigurerna tar mer plats än de borde.

Årets sämsta final – Dexter
Med en säsong som jag överlag tyckte höll i princip samma höga standard som föregående så blev finalen en riktig besvikelse. Hade manusförfattarna varit mer i paritet med Breaking Bads så hade Deb äntligen fått reda på sanningen om sin bror och Lumen hade varit en del av Dexters liv även nästa år. I stället har vi status quo än en gång med Dexter som den ensamma seriemördaren utan någon att dela sin mörka sida med.

Årets adjö – Lost och 24
Efter ett sådant antiklimax till slut så saknar jag inte Lost det minsta. Ett värdigare farväl fick 24 som avslutade oväntat bra efter åtta actionspäckade säsonger.

Årets lägg ner nu – The Office
Här kan vi tala om en serie som går på tomgång. Alla idéer är redan genomförda och ska nu Steve Carell sluta så vore det värdigast att lägga ner också.

Årets ledsammaste nedläggningar – Rubicon och Terriers
Två ganska olika serier som tyvärr vände sig till en för smal publik för att få fortsatt förtroende. Men eftersom serierna sändes på AMC respektive FX så fick de i alla fall hela säsonger på 13 avsnitt vardera med fullt acceptabla slut och jag rekommenderar dem varmt.

Årets kanal – AMC
Med fantastiska säsonger av både Breaking Bad och Mad Men så är segern given. Med två så bra serier så förlåter jag er att ni la ner den underbart lågmälda spionserien Rubicon.

Årets skådespelarinsats – Zach Gilford
Zach spelar quarterbacken Matt Saracen i underskattade Friday Night Lights. Hans insats i avsnittet The Son när hans far ska begravas är exceptionellt bra.

Årets maraton – Skins
Ungdomars liv med sex, droger och festande har aldrig skildrats bättre än i detta engelska ganska mörka ungdomsdrama. Det tog mig bara två veckor att plöja igenom fyra säsonger så då förstår ni hur bra det är.

Årets retro – Homicide: Life on the Street
När de flesta serier gör ett uppehåll kring alla storhelger gjorde jag ett återbesök till en serie som jag såg de sista säsongerna av när jag var mindre. Även om tv-landskapet förändrats enormt sen 1993 när Homicide hade premiär så står den sig ändå förvånansvärt bra jämfört med många av dagens serier.

Årets att se fram emot 2011 – Game of Thrones och Luck (HBO), Lights Out (FX), Episodes och Shameless (Showtime), Hell on Wheels och The Killing (AMC)

Annonser
Explore posts in the same categories: TV-serier

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “TV-året 2010”


 1. Bra lista! Jag håller med om Justified, den tog sig rejält. Och jag har hört av flera om Big Love, som jag fortfarande har kvar att se. Hoppas de samlar sig för finalsäsongen. Komiskt att jag också börjat se Homicide i år…

 2. Finpop Says:

  Tja! Såg den här listan först nu, men måste säga att jag gillade den 🙂

  Undrar om du följer några bra serier just nu eller har koll på vad som kommer i vår? Jag tycker det ser väldigt torrt ut på TV-fronten. Den enda serie som jag ser fram emot nu och verkligen följer är Parks and Recreation. Men var är alla andra serier?

  • Stekspaden Says:

   Tack!
   Just nu är det lite tunnsått med riktigt bra tv men några godbitar finns det.
   Av de nya serierna tycker jag att både Lights Out och framför allt Shameless är mycket bra. Piloten av Episodes var så dålig så den gav jag upp direkt.
   I övrigt har lite underskattade Friday Night Lights serieavslutning nästa vecka efter fem säsonger.
   Justified kommer också tillbaka med sin andra säsong om några dar.
   Av gamla serier kan jag rekommendera några gamla HBO-serier; Deadwood, Six Feet Under och Oz.

 3. Finpop Says:

  Både Lights Out och Shameless (som är baserad på en engelsk serie va? Har du sett den?) verkar mycket lovande. Ska ta en titt på båda. Schysst att du har koll 🙂

  • Stekspaden Says:

   Nej, jag har inte sett den engelska versionen. Det jag har hört är att den är riktigt bra de första säsongerna men sen tappar alltmer. Tror den är inne på åttonde säsongen nu så det kändes lite väl mastigt att se för tillfället.
   Idag hade Shawn Ryans (skaparen bakom en av mina favoriter – The Shield) nya serie The Chicago Code premiär. Har inte hunnit se den men den verkar hyfsat lovande trots att det är FOX som sänder den och inte nån av kabelkanalerna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: